Elgondolkodik azon, hogy a horvátországi ingatlanbefektetés megfelelő-e az Ön számára? Hoztunk egy cikket, amelyben az ingatlanárak alakulásáról, arról, hogy mely helyszínek érdekesek befektetési szempontból, melyek túlárazott ingatlanok, kik vásárolják a legtöbb ingatlant a külföldiek közül, és mekkora a felértékelődés további bérbeadás esetén..

Az országról:

Horvátország mindig is kedvelt úti cél volt számunkra, de az elmúlt évek azt mutatják, hogy még a világjárvány idején is megnőtt a cél, hogy ezt a gyönyörű országot felkeressük, köszönhetően annak, hogy autóval könnyen megközelíthető. A növekvő érdeklődés a befektetők és a turisták szempontjából is azon alapul, hogy Horvátország hihetetlenül változatos táji szépségeket, természeti gazdagságot, kristálytiszta tengert, kiváló egészséges mediterrán konyhát, tiszta levegőt, olívaolajat és borokat kínál. Emellett számos olyan történelmi épület vagy város található, amelyek az UNESCO örökség részét képezik. Sok szlovákiai és csehországi befektető azért választja ezt az országot, mert egyszerűen otthon érzi magát, és nincs nyelvi akadály. Horvátország közelsége és elhelyezkedése gyors és egyszerű érkezést és indulást biztosít, amikor csak szüksége van rá. Rengeteg minőségi kikötő is van, ahol bérelhet vagy tárolhat egy hajót, és elindulhat egy új kalandra. Akár egy fényűzően berendezett lakást, akár egy házat választ, minden reggel felfrissülve és kipihenten ébred majd az ezer sziget, a meleg éghajlat és a gyönyörű természet országában. A tiszta Adriai-tenger végtelen kilátást kínál a tengerre és a szigetekre, és minden napot a legszebb naplementével zárhat.

Az ingatlan árának alakulása:

A két éve tartó koronavírus-járvány ellenére a horvátországi ingatlanpiac stabil, a lakásépítés és a lakásépítés továbbra is növekszik, és az árak évről évre egyre inkább emelkednek. A befektetők kereslete várhatóan idén is erős marad a kulcsfontosságú ingatlanok iránt – ezek a tengerparti és nagyobb városokban található „értéknövelt” ingatlanok, amelyek hosszú távú bérleti lehetőséget kínálnak. A vonzó elhelyezkedés és a jó közlekedési kapcsolatok, a kiépített infrastruktúra, a légi összeköttetések valószínűleg az okai annak, hogy a legmagasabb négyzetméterárat tavaly 2021-ben Splitben, Zágrábban és Zadarban regisztrálták. Ezek a helyszínek a legdrágábbak közé tartoznak ingatlanvásárláskor. Érdemes azonban kiemelni azt a tényt, hogy mindezek a városok mindössze kétórás repülőútra vannak az összes európai nagyvárostól. Az ingatlanok iránti kereslet erős mind a helyi lakosság, mind a külföldiek részéről, akik elsősorban a tengerparti területek iránt érdeklődnek. A legnépszerűbbek azok a területek, amelyek kiépített infrastruktúrával és a légi összeköttetések viszonylagos közelségével rendelkeznek. Dubrovnik, Split, Opatija, Isztria, Hvar és Brac szigete a befektetők által kedvelt helyszínek.

A lakáspiac áralakulása, átlagárak (2021 Y2Y): Zágráb +8,0% Split +6,9% Fiume +6,4% Eszék -3,7%.

Forrás: Njuskalo.hr és eNekretnine

Az átlagos ingatlanár elhelyezkedés szerint 2021-ben: Zágrábban 2 135 EUR/m², az új építésű zágrábi lakóprojektek 1 600 EUR/m² és 2 200 EUR/m² között mozogtak Splitben 2 985 EUR/m², Rijekában 1 727 EUR/m² és Eszékben 1 057 EUR/m², forrás: Njuskalo.hr.

A legnagyobb kereslet az ingatlanok iránt az alábbi országok lakosai részéről mutatkozik: Ausztria Szlovénia Szlovákia Csehország és Oroszország. A bérleti hozamok 5-6% között mozognak a helyszíntől függően, a kisebb ingatlanok nagyobb jövedelmezőségi erővel rendelkeznek.

A horvátországi ingatlanpiac rugalmasságának fő oka a korlátozott ingatlan-kínálat, valamint az euró 01/2024-es bevezetése mint fizetőeszköz.

Forrás: https://best-realestate.eu/en/ponuda/apartments/ https://www.colliers.com/en-hr/research/market-overview-croatia-h2-2020

 

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;