Spanyolország a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Az idegenforgalmi ágazat a spanyol gazdaság fontos részét képezi, és számos befektetési lehetőséget kínál, különösen az olyan területeken, mint a szállodák, éttermek és ingatlanok.

Az utóbbi években Spanyolország népszerű célponttá vált az ingatlanvásárlás szempontjából, különösen a tengerparti területeken. Természetesen az első helyet megtartják az olyan fejlett, sok munkahelyet kínáló területek, mint Madrid, Barcelona, Valencia és Malaga. A Spanyol Ingatlanszövetség (Asociación Española de Análisis de Valor – AEV) adatai szerint Spanyolországban az ingatlanárak 2020-hoz képest 2021-ben 8,1%-kal fognak emelkedni.

A lakóingatlanok piaca jól fejlett, és továbbra is jó befektetést kínál. Az ingatlanárak azonban jelentősen eltérhetnek a régiótól és az elhelyezkedéstől, az adott várostól, de az építés minőségétől is függően. Egyes területeken még mindig viszonylag megfizethető ingatlanokat kínálnak, míg más „népszerű” területeken az árak igen magasak lehetnek. A tengerparti ingatlanok árai azonban az olyan területeken, mint Torrevieja, Alicante, Orihuela és mások, még mindig nagyon érdekesek.

A spanyolországi ingatlanok iránti kereslet évről évre nő, mivel a világ minden tájáról sokan keresnek tengerparti ingatlant második otthonuknak. Ennek oka a stabil időjárás, a mediterrán étrend minősége, a sok napsütéses napok fontossága és az egész évben való sportolási és mozgási lehetőség.

A mozgás az itteni életmód alapvető része. Minden nap sok embert látunk hosszú sétákat tenni a tengerparton. A golfot itt nem a gazdagok luxusának tekintik. Sok idős embernek csak a golfklubokban van tagsága. A gyönyörű történelmi helyek, de a nemzeti parkok is csak azért kiáltanak, hogy felfedezzék és meglátogassák őket. A gyönyörű, széles homokos strandok viszont pihenésre és kikapcsolódásra hívnak a tengerparton, a napsugarakat magunkba szívva.

A séták során már nem csak helyi spanyolokat hallhat, hanem sok angolt, németet, lengyelt, cseheket és szlovákot is. Sokan, különösen az idősek, azért választják ezt a célpontot, mert itt az egészségügyi ellátás jó színvonalú, nem kell annyit költeniük fűtési energiára, úgy érzik, hogy egészségesebben élnek a tenger és a nap mellett. Az élelmiszerárak az éttermekben közel vannak a nagyvárosainkéhoz.

Mindenképpen figyelembe kell azonban vennie az ingatlanhoz kapcsolódó adókat és illetékeket, akár családi házról, akár apartmanról, akár lakóparki urbanizációban lévő ingatlanról van szó.

Hogy csak néhányat említsek, Spanyolországban például az ingatlanadó neve Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI). Ez egy helyi adó, amelyet az önkormányzatok az ingatlan értéke alapján vetnek ki. Spanyolországban minden egyes önkormányzat maga állapíthatja meg az adó mértékét, ezért az attól függően változhat, hogy hol található az ingatlan. Az ingatlanadó mértékét az ingatlan értékének százalékában számítják ki. Ezt a százalékot az ingatlan úgynevezett „valor catastral” (kataszteri érték) alapján határozzák meg, amelyet az adóhivatal állapít meg. Az adókulcsok általában a kataszteri érték 0,4%-a és 1,1%-a között mozognak. Ezenkívül az ingatlanra egyéb helyi adók is kivethetők, mint például a hulladékadó (Impuesto sobre el Tratamiento de Residuos), amelyet általában évi fix összegben állapítanak meg.

Természetesen minden egyes ingatlannak megvannak a maga sajátosságai, és erről szívesen adunk Önnek teljes körű tájékoztatást.

 

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot Spanyolországra specialista szakemberünkkel

[email protected]

[email protected]

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;