Nessebar ősi halászváros a Fekete-tenger partján fekszik, mindössze 30 km-re Burgasz városától és körülbelül 5 km-re Sunny Beach üdülőhelytől. Az egész város egyike az UNESCO világörökségi listáján szereplő védett területeknek.

A történelemből megtudhatjuk, hogy a várost az ókori görögök alapították Megarából a 6. században. Eredeti ógörög neve Μεσημβρία – Mesémbria volt. Még a 19. században is. században a várost főként görögök lakták, akik halászatból és szőlőtermesztésből éltek. 1919-1923-ban, amikor a görög-bolgár lakosságcsere megtörtént, a helyi görögök visszaköltöztek Görögországba.

Amikor megérkezik Nessebarba, az első dolog, amit észrevesz, a félszigetet a szárazfölddel összekötő híd. A hídon kívül az ősi fából készült malmot és Szent Miklós – a halászok védőszentjének – 10 méter magas szobrát is észre fogja venni. Lenyűgözőek lesznek a hatalmas, ősi falak, amelyek nagy kőtömbökből épültek, és a város védelmét szolgálták, és olyan jó minőségűek voltak, hogy még akkor sem szenvedtek kárt, amikor a rómaiak meghódították a várost. A török uralom alatt a görög püspökség továbbra is itt működött, és a város a görög kultúra fontos központja volt. Ezért maradt fenn oly sok középkori templom.

Neszebár óvárosát régi kősávok hálózata szeli át, amelyeket jellegzetes balkáni házak szegélyeznek, amelyek szépen illeszkednek a város összképébe. A helyi házak számos kis üzletnek adnak otthont, így hagyományos balkáni fűszereket, teákat, természetes kozmetikumokat és mézet – különösen a helyi rózsából és gyógynövényekből készült termékeket – vásárolhat. A kis borozókban megkóstolhatja a hagyományos, kiváló borokat. Az ősi város tökéletes a helyi gasztronómia élvezetéhez. Itt tipikus haléttermeket és tavernákat talál, gyönyörű kilátással a tengerre. Sunny Beachről könnyen elérheti Nessebart helyi busszal, taxiszolgáltatással, vízitaxival vagy az egész tengerparton végig közlekedő üdülővonattal.

Saját tapasztalataink alapján a vízitaxit ajánljuk. A jegy ára 5€/10 Lev személyenként (egy útra) és az élmény egyedülálló, bár néha nagy hullámok vannak 🙂

.

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;