Az euróra való felkészülés többéves folyamat, amely számos tényezőtől függ, többek között az ország gazdasági stabilitásától, az euróövezet kritériumainak teljesítésére való képességétől és így tovább.

Ma már tudjuk, hogy az euró bevezetésének eredeti, 2024-es határideje nem lesz tartható. Bulgária már tavaly, 2023-ban lemondta az euró bevezetésének 2024. januári céldátumát, mivel az inflációs ráta nem felelt meg a szabványnak, és bizonyos jogi változtatásokat még be kellett vezetni.
A jelenlegi céldátum 2025 januárja. A céldátum azonban nincs rögzítve, de a kormány keményen dolgozik azon, hogy ezt az új céldátumot teljesítse, és beindítsa az euró bevezetésének folyamatát.

Március 31-től azonban új változás vár az utazókra.
Az uniós tagállamok decemberben megállapodtak arról, hogy megszüntetik az ellenőrzéseket a Bulgáriával és Romániával közös légi és tengeri határokon. A más schengeni országokból légi vagy tengeri úton érkező utazóknak a továbbiakban nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat vagy útlevelüket érkezéskor. Ez azt jelenti, hogy a repülőjáratok, hajóutak és kompok utasait nem fogják ellenőrizni.
Ha azonban autóval utazik, vagy vonattal vagy busszal érkezik Romániába és Bulgáriába, akkor továbbra is szüksége lesz személyazonosító igazolványra, mivel a szárazföldi határokat szabályozó szabályokat még nem állapították meg. Ennek oka Ausztria vétója, amely az ellenőrizetlen migráció növekedésétől tart. Emiatt egy bizonyos próbaidőszak után újabb döntést kell majd hozni, ami szintén ehhez az utolsó lépéshez vezet.
A szárazföldi határellenőrzések eltörléséről szóló tárgyalások idén folytatódnak – közölte az Európai Bizottság. „A Tanács döntése ebben a kérdésben ésszerű időn belül várható”.

 

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;