Van tengerparti ingatlana, és azon gondolkodik, hogy kiadja-e? Vagy azon gondolkodik, hogy eladja-e a lakását, vagy több lakást vásárolt? Ezek valóban gyakori kérdések ügyfeleinktől, és úgy gondoljuk, hogy ez a téma Önt is érdekelni fogja. Ezért döntöttünk úgy, hogy megválaszoljuk Önnek ezeket a gyakori kérdéseket.

 

Az adók és a lakásbérlés Bulgáriában

A lakásbérlésnek három módja van: saját maga intézheti a bérbeadást, a komplexumban működő menedzsment cégen keresztül, vagy egy külső cégen keresztül. A leghatékonyabban akkor jár, ha maga adja ki a lakását, és attól függ, hogy melyik komplexumban, de néha érdemes külső cég szolgáltatásait igénybe venni, néha pedig a komplexumra bízni. Össze kell hasonlítania a jövedelmezőséget. Általában azt mondják, hogy a bérbeadásból származó nyereség a lakás árának 6-7%-a körül van. Ez azonban számos tényezőtől függ: milyen lesz a nyár, milyen komplexummal rendelkezik (szint *), hol található (távolság a tengertől), a helyzete, a kényelem és így tovább.
Mindenképpen a legegyszerűbb és legkevésbé munkaigényes megoldás a komplexumon keresztül. Mivel a komplexum többnyire kifizeti helyetted a nyereségadót, ami Bulgáriában 10%, természetesen ezt is kiszámlázza neked az éves kimutatásban. Ha te magad bérled a lakást, akkor ezt az adót vagy a profit 10%-át magadnak kell befizetned. Javasoljuk továbbá, hogy az ingatlanodat biztosítsd be.

Adók és lakáseladás Bulgáriában

Azon gondolkodik, hogy eladja-e lakását, vagy több ingatlant vásárolt? Javasoljuk, hogy várjon az euró valuta bevezetéséig, ami 2025-re várható. Ha azonban különböző okokból el kell adnia lakását, akkor erre fel kell készülnie.
Ha kevesebb mint 3 éve van az ingatlan tulajdonában (természetes személy), akkor a vételár és az eladási ár közötti különbség után 10%-os adót kell fizetnie, amelyet a közjegyzői okiratban feltüntetnek.
Ha Ön két lakás tulajdonosa, és úgy dönt, hogy egy pénzügyi vagy naptári évben eladja őket, akkor a lakástulajdonlás szabálya 3 évről 5 évre hosszabbodik. Ez azt jelenti, hogy ha Ön úgy dönt, hogy 4 év után eladja mindkét lakást, akkor a vételár és az eladási ár közötti, a közjegyzői okiratban feltüntetett különbözet után 10%-os adót kell fizetnie.

Éves adófizetés bulgáriai ingatlan tulajdonlása esetén

Ha Ön Bulgáriában rendelkezik ingatlannal, akkor az éves ingatlanadót is köteles megfizetni, amely attól függően változik, hogy melyik területen található az ingatlana. Általában 0,01% – 0,45% közötti összeget tesz ki.
Az ingatlan tulajdonjogának első évében mentesül az adó megfizetése alól, azonban ellenőrizni kell, hogy az előző tulajdonos az adott naptári évben befizette-e az adót. Az éves adót az év folyamán bármikor befizetheti az Easy Pay-kioszkokban. Egy idegen is befizetheti Ön helyett, csak fel kell mutatnia a Bulstat-számát.

Reméljük, hogy ezzel az információval segítettünk neked 😊

 

 

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;