Az energiatanúsítvány egy felhatalmazott személy által az energiaaudit során kapott adatok alapján kiállított és elkészített dokumentum. A tanúsítvány az épület energiateljesítményét mutatja be, és egyéb előírt tartalmat is tartalmaz.

Az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítvány célja, hogy az épület tulajdonosai, vásárlói és használói tájékoztatást kapjanak az épület energiateljesítményéről, az energiafogyasztásról és az általános energiateljesítmény csökkentésére vagy javítására vonatkozó javaslatokról. Az energiatanúsítványi rendszer bevezetése az épületek energiateljesítményéről szóló átfogó uniós irányelvek nyomon követéseként vállalt kötelezettség.

Minden egyes kiállított energiatanúsítványt a Horvát Köztársaság Építésügyi és Területrendezési Minisztériumának nyilvántartásában regisztrálnak.

A magántulajdonosoknak minden 50 m2-nél nagyobb épületre, lakásra és üzlethelyiségre (azaz az 50 m2-nél nagyobb épületben lévő 50 m2-nél kisebb lakásokra is, ami a társasházak 99%-át jelenti) energiatanúsítványt kell kiállítaniuk.

Energetikai tanúsítványra akkor van szükség, ha az épületet vagy az épület egy részét eladják.

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;