A hygge életmódot elsősorban a dánokhoz kötik, akik a felmérések szerint Európa legboldogabb emberei közé tartoznak. A koncepció azonban a szomszédos skandináv országokban is jól ismert. A skandinávok számára ez természetes, egyszerűen így élnek, és élvezik a kellemes pillanatokat. A dán Hygge (ejtsd: „hue-gah”) szóval olyan koncepciót és életmódot jelölnek, amely a kényelmet, az otthonosságot és az elégedettséget hangsúlyozza.

A hygge alapja a kellemesség és a kényelem érzése az élet minden területén. Olyan bensőséges és hangulatos beltéri környezet kialakításáról van szó, amelyben az emberek jól érzik magukat és elégedettek. A hygge számos elemmel érhető el, például lágy megvilágítással, természetes anyagokkal, meleg takarókkal, gyertyákkal, valamint az egyszerű és kellemes élményekre való összpontosítással. A hygge a családdal és a barátokkal együtt töltött időre is összpontosít. A kellemes pillanatok megosztásáról és a mély kapcsolatok kialakításáról szól. Ez magában foglalhatja a közös vacsorákat, a játékokat, a teázás közbeni beszélgetéseket, vagy egyszerűen csak a pihenést és a kikapcsolódást a szeretteinkkel. A hygge az önreflexióról és a jelen pillanat élvezetéről is szól. A stressz csökkentéséről is szól, valamint arról, hogy időt szánjunk magunkra, a pihenésre és a kikapcsolódásra. Egyszerűen felhúzhatja a lábát, és olvashat egy könyvet, élvezhet egy csésze meleg teát, vagy egyszerűen csak koncentrálhat azokra a dolgokra, amelyek örömet és jólétet okoznak Önnek. Ezeket a dolgokat nagyon természetesen és könnyen lehet a beltérben gyakorolni. Például gyújtson meg néhány gyertyát, töltsön magának egy pohár finom bort, és tegye be a kedvenc filmjét. Nem csak egészségesen kell táplálkoznod, a meghittséget egy-egy finomsággal élvezni is Hygge stílusú.

Ahhoz, hogy a személyes hygge-tér a lehető legsikeresebb legyen az ingatlanodban, javasoljuk, hogy tartsd magad néhány alapötlethez:

1. Világítás.

Teremtsen lágy, a lehető legtermészetesebbnek tűnő és szemet gyönyörködtető megvilágítást a beltérben. Ehhez ajánlott elkerülni a hagyományos, erős felülvilágítást, és helyette minél több kisebb másodlagos fényt használni, például padló- és éjjeli lámpákat vagy dekoratív lámpákat. A gyertyák szintén nélkülözhetetlenek, hiszen ezekkel a fő tényezővel megteremtheted és fokozhatod az otthonodban pislákoló puha gyertyák hangulatát.

2. Színek

A teret uraló színkombinációnak jelentős hatása van a harmonikus és barátságos hangulat megteremtésében. A falakhoz válasszon semleges és pihentető színpalettát, amely a szokásos fehér mellett a fával kombinált pasztell természetes árnyalatokat, például szürkét, rózsaszínt, bézst tartalmaz. A színek és anyagok olyan kombinációja, amely nyugtatóan hat Önre, és egy nyitott tér benyomását kelti. A stílustól függően sötétebb árnyalatú részleteket is hozzáadhat, de tanácsos nem túlzásba vinni, és szerepük elsősorban a kiegészítő kiemelő fény funkciójában van.

3. Anyagok és textúrák

A megfelelő anyagok kiválasztása is rendkívül fontos, néha még fontosabb, mint maga a bútor színe vagy kialakítása. Nehéz elképzelni egy hangulatos és meleg enteriőrt a benne uralkodó finom textúrák nélkül, legyen szó akár kötött párnákról, műszőrme kiegészítőkről vagy szőnyegekről. Az ilyen textúrákat gyakran kombinálják fával, amely ennek a stílusnak az egyik legfontosabb eleme. Ezek azonban természetes, lágy, természetes textúrák, amelyeket nem dolgoztak fel erősen utólag.

4. Apróságok és kiegészítők

Ahhoz, hogy a belső téredben valóban legyen egy kis hygge, a részletek megválasztása kulcsfontosságú. Vigye be személyiségét és lelkét a belső térbe. A kiegészítőknek azonban egyszerűnek, természetesnek és mindenekelőtt funkcionálisnak kell lenniük, hozzájárulva a meghittséghez. A tárgyaknak vagy esztétikai vagy érzelmi értékkel kell rendelkezniük. A részleteknek tükrözniük kell a személyiségedet, tükrözniük kell a család együttlétének érzését, hogy az egész tér hangulatos és szellős maradjon, és megőrizze az egyszerű életérzést. Ne essünk tehát túlzásba a kiegészítőkkel.

Összességében a Hygge életstílus az egyszerűséget, az elégedettséget és a belső békét hangsúlyozza. Egy ilyen térben kellemes, meghitt hangulat uralkodik. Ne feledkezz meg arról, hogy törődj magaddal és értékeld az élet apró örömeit, ahol boldogan pihenhetsz és élvezheted!

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;