Bulgáriában vásárol ingatlant, és nem tudja, mit jelent a 14., 15., 16. törvény?

Ingatlanvásárláson gondolkodik Bulgáriában és az ingatlanhirdetésekben a hirdetések mellett a 14., 15. vagy 16. törvény kifejezést találja?
A mi körülményeink között nem fog találkozni ezzel a jelöléssel, de Bulgáriában az építési törvény szerinti építkezés befejezésének különböző lépéseit ezzel a kifejezéssel jelölik.
A törvény szó mellett gyakran találkozhat a törvény, okirat vagy jegyzőkönyv megjelöléssel is. Az egyes megnevezések számmal már jelzik, hogy az építkezés vagy az épület milyen stádiumban van.
Minden építkezés vagy új épület a befejezés különböző szakaszain megy keresztül egészen az engedélyezési állapotig és a végső átadásig az építtetőnek vagy közvetlenül az új tulajdonosoknak.
Az építési folyamat során az egyes aktusok kiadását a bolgár tervezési törvény írja le. A követelmények a terület kategóriájától függően változnak. A modern lakóépületek általában az úgynevezett negyedik és ötödik kategóriába tartoznak, ritkábban a harmadik kategóriába, ha az épület nagyobb méretű.
A 14., 15. és 16. törvények célja az építési folyamat különböző szakaszainak ellenőrzése, valamint annak ellenőrzése, hogy a különböző típusú építési és szerelési munkákat az alkalmazandó normatív eljárásokkal vagy jogszabályokkal összhangban végzik-e. A 14., 15. és 16. törvények célja az építési folyamat különböző szakaszainak ellenőrzése.

14. törvény

Ez az építési munkák ellenőrzésének első lépése, mivel ez az épület építésének átvételére vonatkozó dokumentum. Egyszerűen fogalmazva – a 14. törvényt úgy lehet meghatározni, mint egy dokumentumot, amelyet akkor állítanak ki, amikor egy épület eléri a nyers építési szakaszt.

15. okmány

Az előzőleg kiállított jegyzőkönyv után következik a következő szakasz, amelyben az épület állapotát és használatra való alkalmasságát értékelik. A 15. törvény egyszerűen megerősíti, hogy az épület teljesen elkészült. Ez a jegyzőkönyv egy nyilatkozat arról, hogy az épületet a jóváhagyott tervezési és kivitelezési követelményeknek megfelelően építették meg. Leltárba veszik azokat a munkálatokat is, amelyek még nem fejeződtek be, vagy nem jól készültek el, és amelyeket ki kell javítani a következő lépésben a Lakhatási tanúsítvány kérelmezésével, és ez a 16. törvény. A 15. törvény képezi az alapját a 16. törvény jegyzőkönyvének kidolgozásához.

A 16. törvény

Ez a Lakhatási Tanúsítvány/üzembe helyezési tanúsítvány az épület építésének záró aktusa, és megerősíti, hogy az épület lakhatásra alkalmas.
Az Act 16 vagy a Lakhatási tanúsítvány nem adható ki, ha a ténylegesen elvégzett építési munka és a jóváhagyott terv között bármilyen eltérés van. A IV-VI. kategóriába tartozó épületek (lakóépületek és vegyes lakóépületek, villák stb.) esetében nincs 16. törvény, hanem az adott település illetékes főépítészének jóváhagyási bizonyítványa.

Végszóra

Az építés különböző fázisairól kiállított hiányzó okiratok azt jelzik, hogy az adott épület nem megfelelő dokumentációval fejezte be a folyamatot, és arra utalnak, hogy valami nincs rendben.
Arról, hogy egy épület rendelkezik-e használatbavételi/üzembe helyezési tanúsítvánnyal, a nemzeti és építésfelügyelet regionális igazgatóságától vagy a helyi önkormányzattól kaphat tájékoztatást.
Az ingatlanközvetítőnek az ingatlan megvásárlásakor meg kell adnia Önnek ezt az információt. Leendő tulajdonosként fontos tudni, hogy az Ön által megvásárolt ingatlan rendelkezik-e az összes dokumentációval. Azt javasoljuk, hogy csak a 16. törvény szerinti okirattal vásároljon. Különösen új projektek vásárlásakor meg kell néznie a véglegesen elkészült épületeket 16-os törvénnyel, vagy meg kell vizsgálnia, hogy miért nem állították még ki az épületet ezzel a törvénnyel. Az új építkezések esetében ajánlott olyan bevált fejlesztők projektjeit választani, akiknek már van néhány építményük a portfóliójukban, és ismerik a minőségüket.
Honlapunkon www.relaxproperties.sk számos olyan ingatlant talál, amelyeknél csak a 16. törvényt adták ki.

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;