2024. március 31-től Románia és Bulgária csatlakozik a schengeni térséghez, amely 400 millió polgár számára teszi lehetővé a tagállamok közötti szabad mozgást.
Ez a két ország 2007 óta tagja az Európai Uniónak, de mivel nem tartoztak a határok nélküli térséghez, az utazóknak mindig személyi igazolványt vagy útlevelet kellett felmutatniuk, amikor beléptek az országba.

2024. március 31-től e két ország határellenőrzései egyszerűsödnek.

Légi és tengeri közlekedés
A más schengeni országokból légi vagy tengeri úton érkező utasoknak érkezéskor már nem kell bemutatniuk személyazonosító igazolványukat vagy útlevelüket. Ez azt jelenti, hogy a repülőjáratok, hajóutak és kompok utasait nem fogják ellenőrizni.
Ez különösen a Fekete-tengeri lakóingatlanok tulajdonosai számára lesz örömteli, akik rendszeresen és gyakran utaznak légi úton, mivel gyorsabban fogják őket vámkezelni.

A bolgár és a román belügyminisztérium is bejelentette decemberben, hogy az országok közötti határellenőrzések egy részét eltörlik.

Mi fog történni, ha autóval utazik az országba?
Ha azonban autóval utazik, vagy vonattal vagy busszal érkezik Romániába és Bulgáriába, akkor továbbra is szüksége lesz személyi igazolványra, mivel a szárazföldi határokat szabályozó szabályokat még nem határozták meg. Ennek oka Ausztria vétójoga, mivel fél az ellenőrizetlen migráció növekedésétől. Emiatt egy bizonyos próbaidőszak után újabb döntést kell majd hozni, ami szintén ehhez az utolsó lépéshez vezet. „Újabb határozatot kell majd hozni a szárazföldi határellenőrzés megszüntetésének időpontjáról” – olvasható az Európai Tanács honlapján.

A schengeni térségről

A schengeni térség – Románia és Bulgária kivételével – 27 országból áll. Huszonhárom az EU-hoz tartozik, négy pedig az Európai Szabadkereskedelmi Társulás társult állama: Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein.
A legutóbbi ország, amely csatlakozott a schengeni térséghez, Horvátország volt 2022-ben. 2023. január 1-jétől már az új pénznemmel, az euróval utazhatunk ebbe a népszerű országba anélkül, hogy a határellenőrzésen fel kellene mutatnunk személyazonosságunkat.
A schengeni térség 1995-ben jött létre, miután 10 évvel korábban az Európai Gazdasági Közösség öt tagállama – Németország, Belgium, Franciaország, Luxemburg, Hollandia és Németország – aláírta a schengeni megállapodást. A 2007-es bővítésig számos további megállapodás követte, amelyek révén további kilenc ország csatlakozott a szabad mozgást biztosító térséghez.
Az EU-ban nem állampolgárként utazóknak ajánlott szem előtt tartaniuk, hogy a Bulgáriában és Romániában való tartózkodás beleszámít a schengeni térségben töltött időbe, amely 180 nap alatt nem haladhatja meg a 90 napot.

Forrás: https://www.euronews.com/travel/2024/01/20/romania-and-bulgaria-will-enter-the-schengen-zone-in-2024-what-will-change-for-travellers

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;