Amint Önt a születési számával regisztráltuk, Bulgáriában is kap egy személyi azonosító számot – BULSTAT –

.
 

Amikor Bulgáriában ingatlant vásárol, azzal fog találkozni, hogy a tulajdonjogként szolgáló közjegyzői okirat mellett egy általunk kiadott Bulstat-számot is kap. Ezt minden olyan személynek kiállítjuk, aki a közjegyzői okiratban szerepel.

Miután az adásvételi folyamat lezárult és a közjegyzői okiratot kiállították, az új tulajdonosoknak a Bulstat regisztrációs törvény alapján regisztrálniuk kell a nyilvántartó ügynökségnél.
Ezt a törvényi kötelezettséget a közjegyzői irodában történt tulajdonjog-átruházástól számított 7 munkanapon belül kell teljesíteni, ellenkező esetben 350 eurótól felfelé terjedő bírságot kell fizetni.

Ezért nagyon fontos, hogy a Bulstat-számmal időben foglalkozzon, és azt megőrizze, mivel minden évben ezzel fog adót fizetni.
Ingatlanirodánk a Bulstat-számot annak a meghatalmazásnak a segítségével regisztrálja és adja ki, amelyet Ön annak az ügyvédnek adott, aki az ingatlanvásárlás teljes folyamatában képviselte Önt távolról. Önnek tehát semmit sem kell tennie ezért, mi intézzük a regisztrációt és a Bulstat számot Ön helyett.

A Bulstat regisztrációra azért van szükség, mert Bulgáriában nem lehet azonosítani azokat a külföldi személyeket, akik nem állandó lakosok az országban. A bolgár törvények szerint minden ingatlantulajdonosnak be kell jelentenie a megszerzett ingatlanát, hogy adót tudjon fizetni utána. Ehhez az ingatlantulajdonosnak Bulgáriában személyazonosításra van szüksége.

A Bulstat szám biztosítja ezt az azonosítást, és lehetővé teszi, hogy minden adót megfizessen, legyen szó az ingatlanértékesítési adóról, az éves ingatlanadóról és a nyereségadóról is egy későbbi eladás esetén, ha az ingatlant a megszerzéstől számított 3 évnél korábban adja el..

Azt is fontos megjegyezni, hogy ha Ön egynél több ingatlannal is rendelkezik Bulgáriában, akkor ezek mindegyike csak a megszerzett ingatlanban kerül regisztrálásra ezen az egy Bulstat számon.

 

Hogyan és hol fizethetem be az ingatlanadómat

 

Az ingatlan tulajdonjogának első évében mentesül az adófizetés alól, de ellenőriznie kell, hogy az előző tulajdonos az adott naptári évben befizette-e az adót. Ezt az ellenőrzést mi végezzük el ügyfeleink számára. Ezt követően minden ezt követő naptári évben meg kell fizetni.
Az éves ingatlanadó az ingatlan fekvése szerinti területtől függően változik. Általában 0,01% – 0,45% között alakul.
Az éves adót a naptári év folyamán bármikor befizetheti a pénzváltóknál és az Easy Pay kioszkokban. Egy idegen is befizetheti Ön helyett, amennyiben felmutatja a Bulstat számát.

Ahol ezek az EasyPay-kioszkok találhatók, kövesse ezt a linket: https://www.easypay.bg/site/en/?p=offices_list.

Az EasyPay-kioszk megmondja Önnek a Bulstat-szám alapján a fizetendő adó összegét, így nem kell adóbevallást benyújtania.

Mi mindent lehet fizetni az EasyPay ablakokban: A közüzemi számlákat (villany, víz, fűtés, mobil, internet stb…) bármelyik EasyPay fiókban befizetheti.

Az adók alacsonyak, könnyen és kényelmesen fizethetők, és a naptári év bármely időpontjában. Az egész folyamat nagyon egyszerű, mit is mondhatnánk ? 🙂

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;