Ha a Naposparton vagy Sveti Vlasban nyaral, ne felejtse el meglátogatni a tenger fölé magasodó zöld hegyeket. Vannak, akik szeretnek a tengerparton pihenni, másoknak viszont csak az aktívabb kikapcsolódásra van szükségük a természetben.

A Stara Planina-hegység a természet szerelmeseinek sok mindent kínál, és ez nem csak a Nessebar történelmi városára vagy a Napospart és Sveti Vlas egész öblére nyíló varázslatos kilátásról szól.

Az Öreg-síkság gazdag biológiai sokféleségben, és például a bükkösök természetes előfordulása az ősi fenyő- és lucfenyőerdőkkel együtt védelem alatt áll. Az énekesmadarak mellett gyakran láthatunk például szárazföldi teknősöket, szarvaskígyókat, különféle kígyókat és gyönyörű mediterrán növényeket.

Különböző hosszúságú túraútvonalak közül választhat. A hegyi öko-útvonalra Sveti Vlas üdülőhelyről, de Elenitéből is lehet bejutni. A túraútvonalnak több bejárata is van, kövesse figyelmesen a jelzéseket, vagy segítsen magának például a wikiloc.com alkalmazással.

Az első túraútvonal 8 km hosszú, a második 4,7 km hosszú, a harmadik 6 km hosszú. Az öko-ösvények végpontjai a csúcsok, ahonnan csodálatos panoráma nyílik. Útközben a túrázóknak lehetőségük van ritka és védett növény- és állatfajok megfigyelésére. Néhányuk szerepel Bulgária Vörös Könyvében.

Összesen csaknem tizenkilenc kilométernyi túra- és természetjáró ösvények ökohálózata található, amely a Stara Planina teljes lábánál húzódik, és kilátást nyújt a három tengeri öbölre is.

A teljes öko-útvonal mentén körülbelül tíz irányjelző és útbaigazító tábla, valamint számos információs tábla található térképekkel és sok más információval a hegységről, a hegyi ösvényekről és a területen megfigyelhető biológiai sokféleségről. Vannak forrásvízzel ellátott kutak, több pavilon és pihenőhely, padok és hinták.

Bár ezen a területen tilos a tűzgyújtás, találkozhat néhány látogatóval, akik csak azért jöttek ide, hogy piknikezzenek és pihenjenek a csodálatos kilátás mellett. Grillezni a fedett területeken lehet, ahol padok találhatók grillsütővel.

Stara Planina másik érdekessége az ösvények mentén található kőkápolnák, amelyeket szenteknek szenteltek. Ezeket Péter atya alapította, aki itt a „Szent Vlasius” ortodox templomban szolgál, ő volt az, aki elindította a kezdeményezést az ortodox szentek ikonjaival ellátott kőkápolnák felállítására.

Az itteni túraútvonal végigjárása ezért több okból is rendkívül érdekes, tele van tanulságos újdonságokkal, amelyeket nemcsak láthat, hanem többet is megtudhat.

Mindenképpen ajánljuk ezt a helyet!

 

A szöveget a Relax Properties csapata készítette

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;