Bulgáriába befektetni nyereséges?

Hogy válaszoljunk erre a kérdésre, íme 10 ok, amely illusztrálja, hogy miért lehet a bulgáriai befektetés a legjobb befektetési döntés, amit valaha is hozott:

1. Az Európai Unióhoz való tartozás

Bulgária 2007. január 1. óta tagja az Európai Uniónak.

2. Csatlakozás a schengeni térséghez

2024. március 31-től új változások jönnek, amelyek megkönnyítik az utazást anélkül, hogy a határátkelőhelyen igazolnia kellene személyazonosságát.

Az uniós tagállamok 12/2023-ban megállapodtak arról, hogy eltörlik az ellenőrzéseket a Bulgáriával és Romániával közös légi és tengeri határokon. A más schengeni országokból légi vagy tengeri úton érkező utazóknak a továbbiakban nem kell bemutatniuk személyazonosító igazolványukat vagy útlevelüket az érkezéskor. Ha azonban autóval utazik, vagy vonattal vagy busszal érkezik Romániába és Bulgáriába, akkor továbbra is szüksége lesz személyazonosító igazolványra, mivel a szárazföldi határokat szabályozó szabályokat még nem állapították meg.

2. Jelenleg stabil LEV, kilátások az új euróra

Bulgária jelenleg az úgynevezett „euró-váróteremben” van, az európai valuta elfogadásának kilátásai 2025 júniusára vannak kitűzve. Emiatt a Fekete-tenger partján lévő ingatlanok várhatóan erős növekedési potenciállal rendelkeznek. Ez a tény az elmúlt években is megfigyelhető volt.

Az EU délkelet-európai (SEE) országai közül Bulgáriában volt a legmagasabb az ingatlanárak éves növekedése, 2023-ban 9,5%, 2022-ben pedig akár 15,6%.

Forrás Eurostat

3. Tagság a legfontosabb NATO- és EU-szervezetekben

Bulgária politikailag és gazdaságilag stabil országnak számít. Tagja az EU, a NATO és a WTO (Kereskedelmi Világszervezet) kulcsfontosságú szervezeteinek.

4. Megfizethető ingatlanok.

Bulgária kiváló minőségű ingatlanokat kínál Európa egyik legalacsonyabb árainál; például Szófiában, az ország fővárosában alacsonyabbak az összehasonlítható kereskedelmi bérleti díjak, mint a hasonló európai városokban, például Budapesten, Prágában, Varsóban és Athénban. Érdekes a Fekete-tenger partján lévő ingatlanokba való befektetés, ahol valóban vonzó lakásokat lehet vásárolni nagyszerű lakó- és szállodakomplexumokban. Az európai valuta bevezetése óta az ingatlanárak várhatóan megőrzik értéküket, további növekedésükre való tekintettel.

5. Alacsonyabb energiaköltségek

Ha úgy dönt, hogy Bulgáriából vonul nyugdíjba vagy dolgozik, jelentős megtakarítást érhet el az energiaszámlákon, mivel az áramköltségek nagyjából kétharmadával olcsóbbak, mint az európai átlag.

  1. Stratégiai földrajzi elhelyezkedés

Bulgária keleti stratégiai elhelyezkedése és kapcsolatai más, az EU-hoz tartozó országokkal. A szomszédos Törökország és Görögország növekvő ingatlanpiacai, valamint a közeli Albánia vagy Montenegró ingatlanpiaci növekedése szintén jó jelek és előnyök e folyamatosan fejlődő ország számára. Földrajzi szempontból Bulgária hatalmas hozzáadott előnnyel és értékkel rendelkezik, mind gazdasági, mind geopolitikai szempontból. Közvetlen hozzáférést tart fenn Európa néhány leggyorsabb és legnagyobb piacához (beleértve természetesen az egységes piacot is), és földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy kiszolgálja Európát, az egész Balkánt, Törökországot, Oroszországot, Észak-Afrikát és a Közel-Keletet – ami fontos a kulcsfontosságú feltörekvő piacok számára, különösen az elkövetkező években.

  1. Felfejlett közlekedési infrastruktúra

Bulgáriának 4 nagy repülőtere van, amelyek összekötik a világ számos célállomásával. Ezek a nagyvárosokban találhatók – Szófia, Plovdiv, Várna, Burgasz. Valamint két fő kikötő – Várnában és Burgaszban.

Bulgária folyamatosan fejlődik kiterjedt és modern közlekedési infrastruktúrájának és az Európai Unió beruházásainak köszönhetően. A Balkán ezekben az időkben fontos és stratégiai helyszínné vált az egész EU és a NATO számára. Bulgária a Fekete-tengeren való elhelyezkedéséből is profitál.

8. Éghajlat és természeti lehetőségek

A turisták nagy érdeklődése miatt Bulgária kedvelt célpont, mivel sokan Európából, az Egyesült Királyságból, Izraelből, Oroszországból és Ukrajnából nyaralókba és apartmanokba fektetnek be. Az utóbbi időben egyre több európai választja ezt az országot, mint nagyszerű, olcsó lehetőséget a nyugdíjasok számára, vagy hogy megfizethető áron töltsék az egész nyári szezont a tenger mellett.

Minden hely és évszak nagyszerű, mert az országnak gyönyörű hegyei vannak, ahol az emberek nyáron túráznak, télen pedig szeretnek síelni. Számos tengerparti falu is található, amelyek tökéletesek a tengerparti és tengerparti pihenésre és kikapcsolódásra a napsütéses napokon. A tél sokkal enyhébb a tengerparton, az átlaghőmérséklet +6°C.

  1. A közelmúltban Bulgária sok külföldi befektetést vonzott
  2. .

E lista elolvasása után talán nem lepődik meg azon, hogy Bulgária sok külföldi befektetést vonz. Bulgáriában alacsony, 10%-os a társasági adó, minőségi IT-szakemberek dolgoznak sok nagyvállalatnál nagyon kedvező áron. Az induló vállalkozások számát tekintve Bulgária a harmadik helyen áll az Európai Unióban (EU). Bulgária élen jár az informatika, az innováció és a kommunikációs technológiák terén. IT-szakembereinek köszönhetően Bulgária a legnagyobb kiszervezési célpont Európában, és globálisan is a harmadik helyen áll e tekintetben. Sok más befektető Bulgáriában nagy potenciált lát a munkaerőben, a szakemberek tudásában, akik az uniós átlagnál jóval alacsonyabb bérért dolgoznak, és az ország ennek köszönhetően tovább fejlődik. Az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint a közvetlen külföldi befektetések (FDI) beáramlása Bulgáriába folyamatosan több mint 1 milliárd eurós szinten maradt. Ez a gazdaság méretét tekintve nem kis teljesítmény.

  1. Gyors és könnyű beilleszkedés a helyi közösségbe

A bulgáriai emberek a legvendégszeretőbb emberek közé tartoznak, így a helyi közösségbe való beilleszkedésed rendkívül könnyű lesz. Az ételeket sem szabad kihagyni, Bulgáriában a helyi nagyszerű ételek széles választéka található, amelyek az évek során nem sokat változtak, és a bolgár konyha szerves részét képezik. A helyi ételeket a görög, a török és a szerb konyha ihlette. A bolgárok mindezzel a tudással magas gourmet szintre emelték ételeiket. A bolgár borok szintén koncepciót jelentenek, a sok napsütés és a minőségi talaj megismételhetetlen karaktert ad a boroknak. Számos világbajnoki érmet nyertek. A bulgáriai szőlőtermesztésnek nagy hagyománya van, amely az ókorig nyúlik vissza.

Itt nem nehéz kommunikálni, hiszen a fiatalabb generáció jól beszél angolul vagy oroszul. Ezeket a nyelveket tanítják az iskolákban, ahol a bolgár fiatalok nagyon érdeklődnek irántuk, és a jövőjük érdekében folyamatosan fejlesztik tudásukat.

 

 

Információk rajzolt

Forrás: https://www.startingbusiness.com/blog/investing-bulgaria

legmagasabb minősítés ⭐⭐⭐⭐⭐
MMCEPI 2023
;